Pàgines

30/4/12

Un bon manifest però que arriba molt tard


Portaveus de tots els grups, excepte de la PxC, que van firmar el manifest
Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 27-4-12:

"Diumenge, 22. Passa poc de les 11 i a RAC1, que ja tenen les portades dels diaris de l’endemà, comencen a fer córrer per Twitter la d’EL 9 NOU, on s’informa que Anglada havia acabat la festa de la PxC enviant dos nois a l’hospital. A les 3, amb Twitter i internet bullint de condemnes a l’agressió, Anglada es presenta a la comissaria dels Mossos per presentar la contradenúncia. Abans, diu, havia de fer la nota de premsa! Ens hem de creure la versió que ens donen persones de tota confiança, sense cap animadversió prèvia cap a Anglada, sorpresos per la reacció del regidor vigatà. I ho fem. I així ho expliquem. Com expliquem al cap de dos dies que en el marc de la concentració davant de casa seva i posterior persecució per la rambla de l’Hospital, se li causen danys al Mercedes. Ser una premsa independent i no estar sotmès a cap més interès que el d’informar, ja ho té, això, que expliques les coses tal com són, i un dia no li deu agradar a un, i un altre, a l’altre. En fi...

Dimecres, 25. Han passat tres llargs dies des de l’agressió d’Anglada cap a uns ciutadans de Vic. Entremig han intentat donar-li una sorpresa a domicili a ell i tot. I ara sí, ara l’Ajuntament reacciona. Tard, molt tard. El manifest de condemna de la violència s’havia d’haver fet dilluns. Ens hem avesat tant a l’estil d’Anglada que a l’Ajuntament devien donar per normals les notícies que explicava EL 9 NOU de dilluns i només a la vista d’uns quants magrebins –i altres que no ho eren– corrent rambla avall darrere Anglada es van decidir a fer el manifest. Reconec que les corredisses eren un canvi significatiu del que s’havia vist fins ara a Vic. El text, sense dir res de l’altre món,  hi toca. Ara, a mantenir-ne l’esperit en el que queda de mandat. A tothom li deu haver quedat clar qui ha firmat i qui s’hi ha resistit?"

22/4/12

Nazis a El Corte Inglés


Ahir a la tarda vam entrar una estona a El Corte Inglés de la plaça de Catalunya de Barcelona (havíem de canviar una peça de roba que ens havien regalat). Vam aprofitar per donar un volt per la setena planta (electrònica, llibres, DVD i joguines). De tot plegat, el més destacat del que intento reflectir en aquestes fotos meves i de l'Arnau d'una vitrina situada just a l'entrada de la secció infantil. De fet, com es pot llegir a la primera de les fotos, el cartell que encapçala les vitrines diu 'Joguines'. Tot, doncs, molt adreçat al públic infantil.

A la vitrina hi conviuen ninots de Disney (la Sireneta, el Rei Lleó, Mickey Mouse, etc) amb soldadets de col·lecció. I ja no és que siguin joguines bèl·liques. És que són reproduccions fidels d'oficials de les SS nazis (amb les corresponents esvàstiques) i d'altres de Franco i Mussolini fent la salutació feixista. Vaig enllaçar dues fotos a Twitter i tot i ser dissabte a la tarda i que molts van coincidir amb els milers de missatges del clàssic Barça-Madrid, diria que vaig fer rècord personal de retuitejos. Vaja, que fins i tot en Quim Monzó em va retuitejar, i no ho havia fet mai!

En fi... que a El Corte Inglés tenen soldadets nazis amb l'esvàstica, Franco i Mussolini fent la salutació feixista en una vitrina clarament adreçada al públic infantil. En realitat, fan tota la pinta de ninotets de col·lecció, que no sé a quina secció correspondrien, però de ben segur que a la infantil, no. Les fotos, que vam fer com vam poder amb el mòbil, són aquestes:

La vitrina amb els soldadets nazis i els ninos de Disney.
Al capdamunt hodiu ben clar: 'Juguetes'. I és que som a la secció de joguines
Un oficial de les SS. L'esvàstica, ben clara al braç i al casc
Col·lecció de Mussolinis fent la salutació feixista, amb Franco al capdavant
Detall de la vitrina dedicada a Mussolini i Franco
Entre els retuitejos d'ahir a la tarda-vespre n'hi havia molts de gent de fora de Catalunya que tenen l'espanyol per llengua. Excepcionalment, i davant l'interès del tema, faig un resum del post traduït a l'espanyol:

RESUMEN TRADUCIDO AL ESPAÑOL
Ayer estuvimos en El Corte Inglés de plaça de Catalunya de Barcelona. En la séptima planta (electrónica, libros, DVD, jugetes...), en una vitrina de la sección infantil, fue donde hicimos las fotos que ilustran el post. La vitrina, tal como se deduce de la inscripción que la encabeza -'Juguetes'- va claramente dirigida al público infantil. Pues bien, junto a muñequitos de Disney (la Sirenita, el Rey León, Mickey Mouse, etc), estaban a la venta otros soldaditos de colección, tales como oficiales de las SS nazis (con su esvástica correspondiente), Franco y Mussolini haciendo el saludo fascista. Diría que se trata de soldaditos de colección que no sé en qué sección de El Corte Inglés deben venderse, pero en la infantil, seguro que no.

21/4/12

Que no faci llenya, el Volta-Llibres!

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 20-4-12:

"Dilluns, 16. Publiquem que els pressupostos de l’Estat no preveuen ni un ral per a la línia de tren de Puigcerdà. La casella està en blanc fins al 2015, inclòs. Recupero el que vaig publicar el 14 de novembre –fa cinc mesets– arran de la visita al mercat de Vic de la ínclita Dolors Montserrat a fer campanya pel PP. Li vaig demanar, incrèdul, per la promesa del candidat Enric Millo de desdoblar el tren no ja fins a Vic ni tan sols fins a Ripoll, sinó fins a Puigcerdà! “Ho hem estudiat, n’hem parlat amb exsecretaris d’Infraestructures, i és difícil però no impossible”, em deia tot recordant que ningú se’ls hauria cregut si uns anys abans haguessin promès que soterrarien el tren a Vic. Tot plegat, impressionant. No tinc paraules per definir-los. Em podrien dur al jutjat.


Dimarts, 17. Presenten la programació de Sant Jordi a Vic. D’entre tot, em quedo amb una iniciativa que espero que no acabi amb Sant Jordi i que tingui continuïtat: el Volta-Llibres. És allò que en altres països més llegits en diuen 'bookcrossing' i que la Viquipèdia catalana veig que en diu Passallibres. Es tracta d’un sistema més o menys organitzat, més o menys espontani, d’intercanvi de llibres. El que jo ja he llegit i que vull deixar a un altre, i aquell altre que algú ha deixat i que jo agafo. El sistema es pot complicar tant com es vulgui i pot arribar a ser un gran al·licient per als amants de la lectura. Ja en l’anterior mandat la CUP va proposar una cosa similar i l’aleshores regidor de Cultura, Xavier Solà, els va encolomar la feina d’organitzar-ho. No se n’ha sabut gaire res més, tot i que em diuen que alguna cosa van presentar. Ara espero que el nou regidor Joan López, a part de castells, també sigui capaç, amb el seu equip, d’aixecar una molt bona iniciativa com aquesta. Els lectors li ho agrairem. I si cal i s’escau, li prendrem el relleu. Volta’l!"

16/4/12

Al Petit Palais en un viatge mileurista



Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 13-4-2012:

"“En aquests dies hi ha a París una exposició sobre Josep Maria Sert que l’alcalde de Vic va inaugurar amb tota solemnitat”, va clamar el secretari general del Departament de Cultura en la seva compareixença al Parlament per respondre dels seus negocis amb l’ACM. No sé si ni en això van quedar convençuts els diputats que li van escoltar, amb estupefacció, les seves cuites amb el vespino amb què anava a cantar als 16 anys i a tocar a casaments i comunions; amb la tia monja de Cornellà, on va fundar una coral obrera, i les seves incipients classes de música a les Monges de Manlleu.

En aquests dies també m’ha arribat a mans la crítica de 'Le Monde' de l’exposició de Sert. La firma Philippe Dagen, que fa cròniques d’art al diari parisenc des de 1985. Que no deu ser ben bé un nouvingut al món de l’art, vaja. No m’hi esperava pas trobar cap referència a Vic. Però tampoc una crítica tan contundent contra Sert, contra l’artista i contra la persona. De l’artista, entre altres meravelles, en diu que mai va tenir estil propi, i que més aviat era un “pastiche” del d’altres. Diria que l’expressió pastiche no requereix de traducció i que s’entén prou bé. També s’esplaia en la seva especialització en cobrir grans extensions de paret amb “pomposos exercicis de retòrica”.

De la persona, en recorda la seva col·laboració amb el règim franquista, i la seva amistat amb la intel·lectualitat francesa que va donar suport a l’ocupació nazi. Cap paraula de Dagen deixa la més mínima concessió ni artística ni personal per al dissortat Sert. Sort n’hi ha que si, com va dir Anna Erra al ple, el seu viatge i el de l’alcalde no va passar de 1.000 euros, a l’Ajuntament no li haurà valgut gaire més que això. Un viatge mileurista, se’n deu dir d’això. Una inauguració amb tota la solemnitat, això sí."

9/4/12

Demagogs, totalitaris, marxistes i... bolxevics!

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 5-4-2012:

"Al ple de Vic es van aprovar, entre altres, mocions a favor de la insubmissió fiscal, de les accions de la fiscalia contra l’imam de Terrassa, en defensa dels afectats per la contractació de participacions preferents, instant l’ACM a entregar els comptes a la Sindicatura i en contra de l’ablació genital femenina. Tot i molt. Les dues úniques mocions que es van tombar van ser la que proposava solucions al malbaratament d’aliments en alguns supermercats de Vic i una d’impuls d’algunes mesures de suport a les cooperatives. Hi arribàvem després que a l’últim ple s’aprovés solemnement i per unanimitat una moció de suport al cooperativisme. La moció d’impuls de mesures de suport al cooperativisme defensada dilluns per la CUP anava acompanyada d’un informe de secretaria que alertava de la il·legalitat de dues de les vuit propostes. De fet, les més interessants, ja que les altres sis són més de l’àmbit de la difusió del cooperativisme a l’escola i entre el teixit empresarial. Es proposava puntuar favorablement les cooperatives en els concursos públics de l’Ajuntament i contractar l’electricitat municipal a una cooperativa que fomenti l’energia renovable. Revolucionari, vaja! Es va trobar, però, una marrada per evitar la il·legalitat al·legada per no votar la moció. Res. Només ICV hi va donar suport. Que què tenien en comú la moció dels aliments i la de les cooperatives? Que les presentava la CUP. Això sí, es van guanyar una bona col·lecció de qualificatius. Des del clàssic de “demagogs” a altres de més imaginatius: totalitaris (els ho va dir ERC), marxistes (els ho va dir SI) i, fins i tot, bolxevics (Anglada dixit). Els insults –si ho són– també els han de servir de fibló per continuar sent, ara per ara, el principal, en totes les accepcions de la paraula, grup de l’oposició."

2/4/12

Una regidora furgant dins el contenidor



Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 30-3-2012:

"Voldria creure que Joan Ballana, regidor de Convivència i Seguretat de Vic, va anar enganyat al ple del febrer, on va dir que els supermercats de la ciutat només llençaven al contenidor “fruita podrida i hortalisses i verdures fetes malbé”. A la vista està, amb el reportatge que publiquem aquesta setmana, que o el van enganyar o ell duia els papers absolutament molls. Altra cosa és l’alcalde. Ell, en el debat de la moció que va presentar la CUP, va dir alguna cosa fruit del seu desconeixement del tema però també alguna d’encertada, com que “quan algun grup presenta una proposta al ple, abans s’ha d’informar bé del que està passant”. És exactament el que ha fet la CUP. Abans en devia tenir convenciment. Ara, però, en té les proves. Ja fa un parell de setmanes deixava anar en aquest espai un elogi a la CUP per haver-se llegit els papers que s’anaven a aprovar sobre les dades de caràcter personal que s’autoritza a compilar a la policia. Jo he vist Georgina Rieradevall i altres membres de la CUP de Vic –en Jordi, en Nil, en Barni...– furgant al contenidor per demostrar que el que van dir al ple no era, ni de tros, cap exageració. I no ho és. A Vic es llença menjar, bo i sense caducar. Als súpers els deu sortir més a compte, quan els arriba un estoc nou, llençar les restes del vell que fer la gestió entre els prestatges i el magatzem de l’estoc nou i l’antic alhora. D’aquí que la CUP demanava que l’Ajuntament fes de mediador –com fan a Girona, amb alcalde de CiU, i a tants indrets d’Europa–. Poc més! Total, és el que pel que es veu està començant a fer l’Ajuntament; això sí, sense ni tan sols comentar-ho a la CUP, que són els que van tenir la iniciativa. Bé està el que bé acaba. Però esperem que acabi realment bé, eh? Ah, i qui se senti incomodat pel tema, li demano disculpes. Bon Mercat del Ram a tothom!"