Pàgines

14/10/12

Elogi de Teresa Forcades, sense por

La conferència de Teresa Forcades al Callís: Foto Carles Sala/Fòrum de Debats

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU de l'11-10-2012:

"Divendres, 5. Arribem mitja hora abans a la conferència de Teresa Forcades al Callís i ja queden pocs llocs lliures. El fenomen Forcades es fa difícil d’explicar. No n’hi ha prou amb el tòpic que és un “personatge mediàtic”. Joan Brugués, del Fòrum de Debats, va donar al final de l’acte algunes claus: la seva claredat i la seva valentia, en qüestions sempre importants, gens banals.


Un company de redacció m’apunta que en unes eleccions un tàndem Teresa Forcades-Pep Guardiola seria invencible, i li responc que no els veig junts. És més: que m’agradaria que algun dia es poguessin contrastar en unes eleccions l’estil Guardiola i l’estil Forcades. Jo, ja ho avanço, i perdoneu-me el sacrilegi d’optar abans per una monja que per un Déu, em quedo amb el missatge d’ella, clar, contundent i sense segones interpretacions possibles. Una dona que parla amb naturalitat de “comunisme” i que aposta per la “crítica marxista” del capitalisme!, avui que a la més mínima hem de recórrer als eufemismes. 


I que quan se li demana per la independència sabent que la resposta serà favorable, no dubta a començar dient que “el que segur que no vull és una Catalunya independent finançada per La Caixa”, o que ens alerta a no fer “els ulls grossos” el 25 de novembre davant un govern que ha fet tantes retallades. Que ho digui un polític d’un altre partit potser li treu legitimitat, a ulls de segons qui. A ella, no. I enmig de crides a la vaga general indefinida i a passar de l’explotació a la cooperació en les empreses, cita Jesucrist amb tota naturalitat: “No tingueu por!, ens deia ell”. Anima a no actuar a la lleugera, però tampoc amb por, davant el panorama desolador que tenim al davant. En fi, que el que jo animo és a recuperar el vídeo que corre per internet –al meu bloc hi és– i escoltar-la. I aprendre. Sense por".