Pàgines

7/10/12

Honors i glòries d'un vigatà ben poc il·lustre

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 5 d'octubre de 2012:

"Repasso amb admiració el nomenclàtor de la ciutat de Vic que ha editat l’Ajuntament gràcies a la ingent feina de l’arxiver municipal, Francesc de Rocafiguera. I m’adono altre cop de la misèria que representa mantenir encara ara el nom del Virrei Avilés en un carrer (i amb retrat a la Galeria dels Vigatans Il·lustres!). Una polèmica, la de la retirada dels honors del tal Avilés, que ressuscita de tant en tant i que fins ara els governs vigatans han anat defugint.

El mateix nomenclàtor diu que Gabriel de Avilés, militar espanyol nascut de pura casualitat a Vic el 1735, fill de militar espanyol de l’exèrcit de Felip V instal·lat a Vic per la repressió posterior al 1714, “va participar en la repressió de la rebel·lió dels indígenes del Perú”, que volien independitzar-se d’Espanya. Recupero textos publicats ara fa 10 anys en un reportatge sobre el tal Avilés, extrets del discurs pronunciat a l’Ajuntament el dia que el van fer vigatà il·lustre: “En aquella guerra, inhumana y sangrienta como toda lucha de raza, fué donde conquistó D. Gabriel de Avilés sus mejores lauros militares (...) La esposa y los hijos del caudillo [Tupac Amaru] fueron ajusticiados con pormenores sangrientos, y hubo, además de las muertes, mutilaciones horribles. José Tupac Amaru fué atado á las colas de cuatro potros salvajes y arrastrado por la plaza del Cuzco. Así murió, hecho trizas (...) Y también es verdad que difícilmente, andándose en contemplaciones, se hubiera conjurado aquella rebelión que estuvo á punto de dar á los peruanos su independencia (...) ¿Quién extrañará que por no correr este riesgo apelasen los jefes de la dominación española á todos los medios en uso, que podían ser crueles pero que dieron resultado rápido y cierto?”. I au!, ara el 12 d’octubre l’Ajuntament, que faci festa, a honor i glòria del seu vigatà il·lustre!".

La imatge que il·lustra el post és extreta de la Viquipèdia i representa la cruel execució del cabdill Túpac Amaru per part de l'exèrcit espanyol a les ordres del Virrei Avilés.