Pàgines

22/4/12

Nazis a El Corte Inglés


Ahir a la tarda vam entrar una estona a El Corte Inglés de la plaça de Catalunya de Barcelona (havíem de canviar una peça de roba que ens havien regalat). Vam aprofitar per donar un volt per la setena planta (electrònica, llibres, DVD i joguines). De tot plegat, el més destacat del que intento reflectir en aquestes fotos meves i de l'Arnau d'una vitrina situada just a l'entrada de la secció infantil. De fet, com es pot llegir a la primera de les fotos, el cartell que encapçala les vitrines diu 'Joguines'. Tot, doncs, molt adreçat al públic infantil.

A la vitrina hi conviuen ninots de Disney (la Sireneta, el Rei Lleó, Mickey Mouse, etc) amb soldadets de col·lecció. I ja no és que siguin joguines bèl·liques. És que són reproduccions fidels d'oficials de les SS nazis (amb les corresponents esvàstiques) i d'altres de Franco i Mussolini fent la salutació feixista. Vaig enllaçar dues fotos a Twitter i tot i ser dissabte a la tarda i que molts van coincidir amb els milers de missatges del clàssic Barça-Madrid, diria que vaig fer rècord personal de retuitejos. Vaja, que fins i tot en Quim Monzó em va retuitejar, i no ho havia fet mai!

En fi... que a El Corte Inglés tenen soldadets nazis amb l'esvàstica, Franco i Mussolini fent la salutació feixista en una vitrina clarament adreçada al públic infantil. En realitat, fan tota la pinta de ninotets de col·lecció, que no sé a quina secció correspondrien, però de ben segur que a la infantil, no. Les fotos, que vam fer com vam poder amb el mòbil, són aquestes:

La vitrina amb els soldadets nazis i els ninos de Disney.
Al capdamunt hodiu ben clar: 'Juguetes'. I és que som a la secció de joguines
Un oficial de les SS. L'esvàstica, ben clara al braç i al casc
Col·lecció de Mussolinis fent la salutació feixista, amb Franco al capdavant
Detall de la vitrina dedicada a Mussolini i Franco
Entre els retuitejos d'ahir a la tarda-vespre n'hi havia molts de gent de fora de Catalunya que tenen l'espanyol per llengua. Excepcionalment, i davant l'interès del tema, faig un resum del post traduït a l'espanyol:

RESUMEN TRADUCIDO AL ESPAÑOL
Ayer estuvimos en El Corte Inglés de plaça de Catalunya de Barcelona. En la séptima planta (electrónica, libros, DVD, jugetes...), en una vitrina de la sección infantil, fue donde hicimos las fotos que ilustran el post. La vitrina, tal como se deduce de la inscripción que la encabeza -'Juguetes'- va claramente dirigida al público infantil. Pues bien, junto a muñequitos de Disney (la Sirenita, el Rey León, Mickey Mouse, etc), estaban a la venta otros soldaditos de colección, tales como oficiales de las SS nazis (con su esvástica correspondiente), Franco y Mussolini haciendo el saludo fascista. Diría que se trata de soldaditos de colección que no sé en qué sección de El Corte Inglés deben venderse, pero en la infantil, seguro que no.

8 comentaris:

@joanteixidopau ha dit...

Crec que en seccions de col·leccionisme hi poden ser presents, ara, posar-ho al costat de figures de Disney, ho trobo un error molt greu per part de El Corte Inglés.

Anònim ha dit...

El problema és que no són ni soldats per jugar. Fixeu-vos que el seu diseny és per exposar i col·leccionar.

Si n'hi ha d'altres èpoques i exercits, no cal pensar malament. Potser és només un error al considerar-se que són juguines.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Sí, sí... a un adult li queda força clar que són peces de col.leccionisme. El problema són els nens, que no tenen per què conèixer la història. I bé, de soldats jo només n'hi vaig saber veure de l'exèrcit alemany durant la II Guerra Mundial (o sigui, de l'exèrcit nazi). De 'personalitats' com Franco o Mussolini, tot i que n'hi havia algun altre del mateix 'estil' com Rommel, també n'hi havia, per exemple, que recordi, de Winston Churchill.

stygyan ha dit...

Perdón de antemano por utilizar el castellano, pero no conozco suficiente catalán como para expresarme.

Dices que los niños no tienen por qué conocer la historia: FALSO. Los niños estudian esto en historia. Y J.K. Rowling se ha ocupado igualmente de hacerles conocer el nazismo (Gracias a los libros de Harry Potter, aunque no lo parezca).

Un pueblo que no recuerda su historia está condenado a repetirla.

Alej ha dit...

No lo veo mal.Si tu hijo pregunta le enseñas un poco de historia.
Tienen pinta de ser para coleccionar pero ¿Que niño no ha coleccionado figuritas? Tener una de esas figuras no te convierte en nada y menos a un niño.

Anònim ha dit...

Estic d'acord que haurien d'estar a la secció Warhammer i altres jocs de col·leccionisme i modelisme.

Per cert, a la foto queda clar que són uniformes nazis de les SS, però cal tenir en compte que no tot l'exèrcit alemany era nazi; la Wehrmacht no tenia el component ideologitzat de les SS, tot i estar sota les ordres d'en Hitler.

Per altra banda, penso que si hi ha tantes figures de Franco i Mussolini és perquè no les compren. ;)

Juanky ha dit...

Estas figuras son de la marca SOLDAT, una de las mejores fabricantes de soldados de plomo para coleccionistas, y que hace años que no fabrican; estas figuras están prácticamente descatalogadas hace años, asi que que lo tenga el Corte Ingles es un milagro, lo que pasa que no es la sección adeciuada; es como vender caviar en una tienda de chucherías. A parte de Mussolini y Franco, también tienen a Hitler, Churchill, De Gaulle, el rey Juan Carlos... todas de gran calidad, sdobretodo las referentes a la segunda guerra mundial, fabricadasentre finales de los 70 y principios de los 80.

Anònim ha dit...

L'exèrcit alemany va jurar, jurar, lleialtat al Führer. Ho van fer tots els estaments socials i institucionals d'Alemania. La Wehrmacht no va matar tant com les SS però va matar perquè estava lligada pr jurament a Hitler. El mateix Staunfenberg o com s'escrigui, havia jurat fidelitat al Führer. Era el traidor bo, però també s'havoa jugat la pell per ell.