Pàgines

23/8/12

Vic, la ciutat de les 314 estelades (de moment!)


Tot dijous, amb l'Arnau, i dissabte al matí, també amb en Marçal, vam entretenir-nos (és un dir, va ser una 'caminada' en tota regla) a passejar-nos per absolutament tots els carrers de Vic amb la 'sana' intenció de fer esport tot comptant quantes estelades hi ha penjades en balcons, terrats i finestres de la ciutat. En total, 314!!! Força més de les que pensàvem trobar, tot i ser conscients que n'hi ha moltes. La ciutadania, altra vegada, per davant dels governants.

De fet, de bon matí de dijous havíem sortit amb la intenció d'aprofitar la 'passejada' amb una doble intenció: comptar les estelades i senyeres, per una banda, i els cartells de pisos en venda o lloguer, també conscients que n'hi ha molts. Dos símbols del nostres temps, l'estelada al balcó i el cartell del pis en venda... Prop del migdia, però, vam desistir de continuar comptant els cartells. N'hi ha centenars, hauríem arribat potser no a 314 sinó a més d'un miler. I se'ns feia molt pesat. Ho deixarem per una altra estona.

L'Arnau, que és més de ciències que no pas jo, era qui duia el full amb l'estadística. De les 314 estelades, n'hi havia 205 de blaves i 109 amb l'estel roig. D'entre totes, 55 eren de les que ha repartit recentment l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en el marc de la seva campanya 'No la despengis' (36 de blaves i 19 de vermelles). A més, també vam comptar 146 senyeres sense estel. És curiós que al nucli antic, dintre muralles, és on estava més equilibrat el nombre d'estelades blaves i amb l'estel roig (de fet, estaven pràcticament empatades). Es corresponen força amb algunes de les estelades del collage que encapçala el post.


Pel camí vam trobar algun conegut a qui li vam explicar l'experiència. Un ens va recomanar que ho féssim la setmana de la Diada, que n'hi hauria moltes més. Vam preferir fer-ho just al mig d'agost, amb molta gent de vacances i tot, i que la penjada d'estelades de forma permanent fos més real que la setmana de la Diada, que segurament hi haurà més penja i despenja. És realment impressionant que en una ciutat com Vic ja hi hagi més de 300 llars que hagin decidit deixar l'estelada penjada, alguns amb pal (el que molts anomenen amb el barbarisme de 'màstil'). En un país on fins ara no hi havia hagut tradició de tenir penjada permanentment ni la bandera del país.

Entre les altres banderes que vam veure, n'hi havia tres del Barça, tres d'Espanya (una al barri d'Osona, una prop del cementiri i una al Portal de Queralt), una de la República Dominica, una de gallega i una bandera/pancarta contra l'Eurovegas. L'única bandera europea és... a l'aparador de la seu de Convergència. I encara relacionat amb partits polítics, tant la seu del PSC com la d'Unió tenen una estelada pocs metres més amunt. En balcons de veïns de la zona, és clar. I al balcó de l'Ajuntament hi ha la bandera de... Vic. No hi vam comptar les banderes en seus oficials del govern català o espanyol.


El barri amb més estelades, de tros, és el de l'Eixample Morató, carrer Nou inclòs. El que menys, els Habitatges Montseny, que no n'hi vam saber veure cap. Sorprèn veure'n també tan poques, per exemple, a la Guixa o Santa Anna. Al nucli antic ja he dit que també n'hi ha moltes i sorprenentment, per comparació amb altres barris, moltes amb l'estel roig. 

En fi... que va ser una manera com una altra de 'rematar' les vacances en plena onada de calor. La 'passejada' va ser fructífera també per copsar l'estat de la ciutat en molts altres aspectes que ara no venen ben bé al cas. No em sé estar de recordar, però, la imatge d'una estelada a la plaça dels Màrtirs entre la roba estesa al balcó. L'ordenança de civisme sancionaria que s'hi estengués la bugada i 'indultaria' l'estelada?

El recompte, tot i ser exhaustiu i diria que no descuidar-nos ni un sol carrer de la ciutat (inclosos la Guixa, Sant Llàtzer i les 4 Estacions), no pretén ser científic ni res més que una distracció d'agost, o si més no una foto fixa de com era Vic, en aquest aspecte, els dies 16 i 18 d'agost de 2012. És força probable que avui, gairebé una setmana després, ja hi hagi més estelades (de fet, dimarts en vaig veure un parell més a la plaça Major que diria que dijous encara no hi eren), i que el nombre vagi creixent. I és que, repeteixo, la ciutadania ha perdut certs prejudicis i pors força abans que molts governants.

IMPORTANT: vaig fotografiar moltes de les estelades i n'he fet una selecció en aquest post en els tres collages que l'il·lustren. Si algú no li agrada veure la seva estelada publicada aquí, només cal que m'ho faci saber a l'adreça jcomajoan@gmail.com i la retiraré. En tot cas, tingueu les meves disculpes per avançat.

6 comentaris:

anna ha dit...

Espero que hagis comptat les del carrer joana jugan, !!! N'hi ha unes cinc em sembla.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Sí, Anna, diria que no ens vam descuidar cap carrer. Els pisos de la vostra zona els vam ben repassar pel davant, pel darrere i pel mig i, sí, n'hi havia... :-)

Anònim ha dit...

Passeu per el carrer Mercé Rodoreda!

Santi ha dit...

Un treball molt bo. Realment has tingut una idea boníssima, et felicito.

Santi Puig

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Gràcies, Santi! Un dia d'aquests haurem de sortir a fer el mateix treball a Calldetenes. Serà força més fàcil i planer ;-))

Anònim ha dit...

Una bona feina de documentació, m'agrada veure la meva a un dels teus collages :)