Pàgines

1/12/12

Fruita i verdura podrida? 12.000 quilos!

La portada del reportatge de denúncia del 30 de març passat

La informació amb el final feliç de l'acció a l'edició del 2 de novembre
Avui, segon dia del Gran Recapte d'Aliments, recupero l'article de l'"A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 2 de novembre passat i que encara no havia publicat al bloc. Va de com de bé ha acabat la campanya de denúncia del malbaratament d'aliments que vam fer amb la gent de la CUP la primavera passada.

En aquest enllaç es pot trobar una selecció en PDF de totes les informacions i articles referits a la campanya i el posterior reportatge sobre el Banc d'Aliments de Vic que ja reflectia l'èxit de la mateixa. L'article de l'"A corre-cuita" del 2 de novembre era aquest:

"Encara hi ha certa classe periodística convençuda que allò del quart poder és real, que poden arribar a influir en l’esdevenir del seu barri, ciutat o país, o del món. El periodisme en general està tan tocat que els altres tres poders el tenen cada vegada més agafat per allà on els homes els fa tan mal si els donen un bon cop. Per tant, d’influir, molt molt poc i cada vegada menys. I de poder, ni primer, ni quart ni vuitanta-novè. Sí, però, que a vegades es dóna una suma de circumstàncies que permeten canviar una petita, molt minsa, part de la història. I els diaris hi podem ajudar. Com en la donació de menjar al Banc d’Aliments de Vic que abans els súpers llençaven a les escombraries.

Un servidor formava part, a principis d’any, d’un incipient grup de professionals que ens havíem reunit a Barcelona per posar fi, en la mesura del que poguéssim, al malbaratament de menjar per part dels súpers. Un reportatge de denúncia emès al '30 minuts' ens havia motivat. I tot d’una la CUP es presenta al ple de Vic demanant a l’equip de govern que mediés amb els súpers de la ciutat perquè deixessin de fer-ho. La moció, gens radical i amb tot el sentit comú del món, va ser tombada enmig d’observacions desafortunades com que només es llençava fruita i verdura podrida.

És a partir d’aquí que el periodisme i l’activisme polític, en aquest cas de la CUP, vam coincidir en la comprovació de si realment només es llençava fruita i verdura podrida. I no. Es llençaven quantitats ingents de menjar en bon estat. Per motius ben diversos, bàsicament de caire economicista. El reportatge va provocar la ira –i alguna enveja– de la majoria de la resta de grups polítics. I ara, al cap de poc més de mig any del reportatge –també mèrit de l’Ajuntament, que es va posar les piles en el tema, malgrat tombar per dos cops la moció de la CUP,– resulta que si aleshores els súpers (de fet, només el Bon Preu) donaven 400 quilos mensuals de menjar, ara en donen 12.000. Trenta vegades més!

Saber, com reconeixen des del Banc d’Aliments, que el reportatge va servir per donar una empenta al tema és d’aquelles petites i escasses satisfaccions que dóna l’exercici del periodisme. I suposo que per part dels activistes polítics, també. Com deia la setmana passada, una altra societat és possible".