Pàgines

26/5/12

Venim del nord, venim del sud, i caminem per poder ser



Venim del nord, venim del sud, de terra endins, de mar enllà. I no sabem himnes triomfals ni marcar el pas del vencedor, que si la lluita és sagnant serà amb la vergonya de la sang. 

"El racisme és la doctrina que propugna la desigualtat de les races humanes, en virtut de la qual se’n justifica la discriminació, la segregació social, l’explotació econòmica, etc. Així, les persones, partits polítics i governs que mantinguin actituds racistes estan generant directament un clima de crispació i de conflictivitat que fa impossible la cohesió social necessària per construir una societat civilitzada, basada en la igualtat de drets i oportunitats que tot ciutadà ha de tenir.

La crisi en la qual estem immersos ha permès, a casa nostra i a la resta d’Europa, l’aparició i la consolidació d’organitzacions d’ideologia ultradretana i racista que pretenen culpabilitzar d’aquesta situació a les persones migrades. És intolerable que en nom de la crisi es legitimin aquests tipus de discursos i s’encobreixin polítiques que atempten directament contra els col·lectius més desafavorits.

És hora de dir que ja n’hi ha prou i de demostrar la societat que volem, una societat justa i cohesionada on tothom hi té cabuda. És hora que ens mobilitzem per expressar el rebuig del nostre país i de la nostra ciutat al racisme que només genera desigualtats i violència.

Per això, s'ha convocat a tota la gent d’arreu dels Països Catalans i a tots els vigatans i vigatanes a manifestar-se pacíficament avui dissabte 26 de maig a 2/4 de 7 de la tarda a la Plaça Major de Vic."

Buscant un vídeo per il·lustrar el post, m'ha sobtat trobar el que reprodueixo aquí sota. El racisme el tenim prou inculcat dins el nostre subconscient com per deixar-lo NOMÉS en mans del tacticisme d'alguns partits polítics. Vegeu, si no, el treball que es va fer en el marc d'una campanya contra el racisme a Mèxic i els resultats que en van sortir i que van acabar amb un treball de reflexió amb pares i nens. Reflexió i acció alhora és el que ens fa falta. Avui passem a l'acció, i demà continuem amb la reflexió conjunta.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Josep, bon dia,
No ens coneixem, però segueixo molt de prop tota l’actualitat i en aquestes darreres setmanes he seguit sobre tot aquest debat, en molts moments crispat, sobre la manifestació que es farà avui a Vic contra el racisme.
Pel que he anat veient, el 9NOU, i en especial tu mateix, heu pres una clara postura favorable a aquesta manifestació, i en el teu cas has participat intensament en el debat sobre la oportunitat de la mateixa, la qual cosa em sembla lloable i professional. Malament qui s’amaga darrera d’una suposada neutralitat. Com canta en Paco Ibàñez, musicant un poema de Gabriel Celaya “Maldigo la poesía concebida como un lujo cultural para los neutrales”.
Des de fora dels partits i organitzacions som molta la gent que de forma anònima observem i prenem partit al final, tot i que (no sóc convergent) la nostra veu no arriba als mitjans de comunicació.
Em permetràs fer servir el teu bloc per participar en aquest debat d’una forma humil.
Aquest matí mirava facebook i he vist que comentaves que mentre avui hi haurà la manifestació l’Anglada anirà cap a Madrid a participar en un programa de tele5 que té una audiència important.
Algunes de les persones que han estat aquests dies donant la seva opinió d’una forma que penso és valenta, critiquen la oportunitat de la manifestació precisament per entendre que fer-la tal com s’ha fet és enfocar a l’Anglada i donar-li un protagonisme que a ell i als seus seguidors no els hi fa mal sinó tot el contrari.
No creus que tot el soroll generat en torn a la manifestació que va nàixer anti Anglada, encara que oportunament serà anti racisme gràcies a les associacions que hi participen, ja ha tingut aquest primer efecte d’atracció pels mitjans que posaran a l’Anglada en un panorama molt més ampli del que té ara?
Jo crec que és així, que des d’aquest programa l’avisen a partir del terrabastall previ a la manifestació.
Si era el moment de fer una gran manifestació contra el racisme, que pot ser si que ho és, em sembla que fixar-la a Vic, focalitza massa l’atenció sobre algú que encara es converteix en més líder. Podria haver-se convocat a qualsevol altra lloc i estic segur que aquest efecte publicitari per l’Anglada hauria desaparegut.
Però bé, quan pel mig hi ha partits polítics sempre em queda la sospita de què el primer que busquen són els rèdits que poden obtenir i en segon terme queda la causa per la qual fan les coses.

Fèlix

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Bon dia, Fèlix. Abans que res, gràcies per opinar, i per escollir el bloc per fer-ho. La meva opinió és la que és i és la que s'ha manifestat en els articles d'opinió que he firmat. La del diari és més neutra, ens hem limitat a donar veu a les diferents parts que s'han manifestat entorn a la manifestació, i valgui la redundància. És clar, els organitzadors, en tant que part activa en el tema, segurament han tingut més espai, com ho tenen els organitzadors de la resta d'actes de tots els àmbits. A la secció d'Opinió, en concret, han aparegut més articles reticents amb la manifestació que a favor.

Pel que fa a l'aparició d'avui d'Anglada a Tele-5, si va anar com ell mateix em va manifestar ahir quan em va informar que l'havien convidat, no té absolutament res a veure amb la manifestació d'avui. En concret, em va dir que buscaven un polític català conegut, que fos del Barça i que no fos independentista. Jo mateix li vaig respondre irònicament que el que s'adiu més al perfil és en Duran. Però bé, han preferit buscar-lo a ell. Per tant, si és conegut a Madrid no crec que sigui pel rebombori entorn a la manifestació d'avui, que com tu saps s'ha mogut molt entorn als mitjans locals i a determinats opinadors de xarxes socials, també molt locals, la majoria.

Altra cosa és que mentre alguns pensen/penseu que la manifestació d'avui el que li farà és més propaganada (fet que si llegeixes el meu article de la setmana passada, jo no en nego pas del tot el risc), el que jo penso és que la propaganda ja la té feta i que ara es va pel camí de la 'normalització'. La normalització que representa, per exemple, participar en un programa amb audiències milionàries com el d'aquest vespre. D'aquí el meu tuit d'aquest matí.

Puc estar equivocat, és clar, però ara per ara diria que ho estava més quan jo era dels que pensava fermament que millor no parlar-ne, millor no combatre públicament el seu discurs discriminador perquè li acabàvem fent propaganda, etc. El que et deia, Fèlix (suposo que aquest és el teu nom, ja que així firmes), gràcies per opinar, i seguim en contacte!