Pàgines

15/6/12

Reacció, Evolució, Revolució

A mig ple de la setmana passada, quan vaig sortir a estirar les cames, en un
racó mig amagat de l'Ajuntament em vaig topar amb aquesta perla balmesiana

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 15-6-2012:

"Encara em volten pel cap les paraules del sempre prudent i assenyat Joan López a l’últim ple de Vic: “És fàcil imaginar que davant la reacció, la revolució és la solució. Jo prefereixo l’evolució”. I va atribuir la cita a Balmes. El filòsof i polític vigatà, ja proper a la seva mort, efectivament, va plantejar un seguit d’'advertiments' i va exposar la seva teoria de l’evolució davant la revolució. El pobre Balmes estava alarmat pel seguit de 'bullangues' que havien pres el carrer, especialment el 1844 a Barcelona, i en trobar-se, ja el 1848, en el que després s’ha conegut com “la primavera dels Pobles” o “l’any de les Revolucions”. L’onada revolucionària que va convulsar el continent i que va permetre acabar amb l’Europa de la Restauració va alarmar el sempre prudent i assenyat Balmes.

Balmes va ser visionari respecte al seu temps i va veure a venir la revolució industrial, i de rebot l’obrerisme. Vist amb la perspectiva del temps, però, l’aital revolució queda en poc més que evolució natural i espontània. Escriu Joan Fuster Sobrepere, en referir-se a Balmes i les seves reticències davant la nova societat industrialista: “La nova revolució no anava dirigida contra les velles classes privilegiades, la noblesa i el clergat, sinó contra els rics, la nova aristocràcia de l’or fundada en nom de la llibertat”. Deixarem per una altra estona, però, les similituds entre aquell 1848 i el 2012.

Tornem als afers domèstics. I és que López en plantejar el dilema entre evolució i revolució ho feia en el debat del reglament dels 'plens exprés' que limitarà dràsticament la participació de l’oposició. En el rerefons, però, hi ha la petició dels grups d’esquerra de més participació ciutadana en un hipotètic Reglament Orgànic Municipal (ROM); més la CUP que ICV m’insisteixen des del govern, tot i que els ecosocialistes també em reivindiquen la seva quota de mèrit. Tinc sobre la taula la proposta de participació ciutadana de la CUP i ICV en el no-nat ROM. I, sincerament, si això és una revolució... Per a algú que tingui més el cap al segle XIX que al XXI –i ara no parlo de López, deumenguardi– potser sí, però obrir l’Ajuntament als ciutadans, les entitats i els barris no és una revolució, hauria de ser una obligació. D’aquí al pròxim ple tenen 17 dies per parlar-ne. Se’n sortiran?"