Pàgines

31/5/14

Foc, i fum



Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 30-5-2014:

"Cada dia més fan d’en Guillem Roma, música i lletra. Com la de 'Foc': “Hi ha un lloc darrere les muntanyes / On diuen que passen coses estranyes / On ho cremen tot / Estava escrit en moltes profecies / Durant anys entrenats nits i dies / Per cremar-ho tot”.

Violència, diuen, la dels contenidors cremant, la de l’excavadora en flames, màquina infernal destructora de construcció social, anorreadora de somnis. Perversa societat que s’escandalitza per un o mil contenidors en flames i no per un o mil o milers de persones furgant els contenidors, buscant-hi menjar. I els somnis perduts.

“Perquè dins dels focs creixen les llavors / I en els seus cors marxen ja les pors”.

Ho diu el proverbi: Quan el savi assenyala la lluna amb el dit, l’imbècil es queda mirant el dit. Proveu de canviar lluna per capitalisme i dit per contenidor i trobareu alguna resposta que no us han donat alguns tertulians que parlant de Can Vies comencen dient: “No ho sé, no en tinc ni idea”, i tot seguit pontifiquen com qui més. Can Vies era molt més que una casa ocupada. Llegeixo Blanca Blanchar a 'El País': “Can Vies no era un problema, sinó part de la solució”.

“Lluny els llamps ens il·luminaran / Mentre anem ballant / I tots els dies que ara vindran / Continuarem lluitant / Les marees seguiran pujant / I els gels es fondran / Altres guerres ens perseguiran / Però seguirem cantant”.

Marina Subirats, a 8TV: “Els sociòlegs sabem que quan augmenta la desigualtat augmenta la violència. No és una justificació, és una constatació”. Bel Olid, al blog: “Quan diem #canviesnoestoca o #EfecteCanVies el que volem dir és prou. Prou de corrupció, prou d’injustícia social, prou d’impostos que paguem majoritàriament els pobres”. Els aldarulls a Sants han costat 53.000 euros, el preu de 53 contenidors. Amb els 26 milions estafats per en Millet, n’hi havia per 26.000 contenidors!

“Hi ha un lloc a sota les grans cascades / On guarden les coses estimades / Mentre ho cremen tot / Lleis, bitllets, normes, trons i mentides / Encesos brindant per l’anarquia / Per refer-ho tot”.

La setmana vinent podem parlar de La Torratxa, i dels inquisidors que la van liquidar. O de com plou sobre millet i l’oligarquia de la Marca Catalunya es juga el país a la ruleta del BCN World. Foc? Fum! Cortina de fum.

“Perquè dins del foc creixen les llavors / I en els seus cors marxen ja les pors”.