12/1/15

Pam a pam



Recupero l'article publicat a la secció 'A corre-cuita' d'EL 9 NOU del 23-12-2014:

"Dissabte, en plena febrada consumista, les Guillermines obren les portes de l’Orfeó amb el Remenanen@, un mercat de segona mà, un petit oasi enmig del desert de la compra impulsiva, compulsiva i desbocada de grans superfícies i franquícies (com aquelles on fa uns mesos els pintaven a l’aparador en ple carrer dels Argenters que “la talla 34 m’apreta la patata”). El Remenanen@ era just l’endemà de “Pam a pam”, un mapa de les iniciatives del consum responsable i d’economia solidària del país. Per donar resposta a preguntes com on es pot trobar roba feta sense explotació laboral (de resposta difícil, difícil, però possible), o on compro menjar ecològic i de comerç just, o com puc cobrir les necessitats de la meva vida quotidiana, com l’habitatge, l’educació o l’oci, fora del mercat capitalista. I ho fan a partir de 15 criteris: proximitat, participació en xarxes, comerç just, transparència, integració social, intercooperació (per poder crear el Mercat Social), finances ètiques, criteris ecològics i de sostenibilitat, gestió de residus, eficiència energètica, forquilla salarial, desenvolupament personal i professional, equitat de gènere, democràcia interna i programari lliure. En aquest últim cas, ironitzen, perquè “no desmuntarem pas la casa de l’amo amb les eines de l’amo, oi?”. El que deia, un futur que ja va sent present. Pam a pam. Per allò que agrada repetir als forjadors d’aquest nou món, que anem a poc a poc perquè anem lluny. I mentrestant, formem-nos, també en la manera com mengem i consumim, què millor en aquestes dates de fartanera consumista (qui pot, i qui vol). Podem fer-ho, per exemple, llegint el nou llibre de la periodista i activista Esther Vivas, 'El negocio de la comida. ¿Quién controla nuestra alimentación?'. Sorprenent i apassionant tema. I gens anecdòtic. Igual fins i tot us marxen les ganes de posar pinya i llagostins a la taula de Nadal".