Pàgines

10/8/12

Retallin, si volen, però Sant Tomàs, no

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 3-8-12:

"L’estadística és tan freda que ens hi acaba convertint a tots, i ens immutem menys davant l’enèsima retallada. Fins i tot davant la denúncia dels directors de geriàtrics que qüestionen que puguin atendre bé si la Generalitat no els paga aquest mes de juliol. 


Tot canvia, però, quan comencem a posar cares, noms i cognoms a les retallades. Com la que pot derivar-se de la possible nova concessió del centre Riudeperes a una empresa diferent a l’Associació Sant Tomàs que l’ha gestionat de forma impecable des del primer dia. De fet, ni se’m passa pel cap, i mira que la possibilitat és ben real, que el centre el pugui portar algú altre que Sant Tomàs, i molt menys que el motiu sigui perquè l’oferta és més “econòmica”.


El nom i els cognoms són els d’en Juanma Touzón Barco, i els ha posat la seva família en una carta al conseller Cleries que la seva germana reprodueix en el seu bloc. Hi escriuen: “En Juanma farà 30 anys ara al mes d’agost. Viu amb una discapacitat del 98% i un trastorn de comportament sever. Malgrat això, toca el piano i és capaç d’interpretar una cançó amb aquest instrument després d’haver-la escoltat una sola vegada. Tot i les seves dificultats de convivència, ha anat a la Patum de Berga, ha muntat a cavall, s’ha banyat a la platja i ha anat a sopar amb dos companys més del centre i dos monitors. Bona part d’aquestes activitats que normalitzen la seva vida i fan que n’augmenti la qualitat les ha pogut dur a terme gràcies al compromís immens –fins i tot fora de l’horari laboral– i a la qualitat personal i professional de la gent que treballa a Sant Tomàs”. Ara els fa por de fer moltes passes enrere de cop si la gestió es mesura només en termes d’“oferta econòmica”. Retallin, si volen, però Sant Tomàs, no. Sant Tomàs, no."


L'endemà de publicar l'article, la mateixa Natàlia publicava una feliç actualització en el seu bloc. Hi deia: "Pocs dies després d’enviar la carta i publicar aquesta entrada, el conseller Cleries personalment va trucar-me per explicar-me l’estat de la situació. I aquest dissabte passat va arribar la bona notícia, Sant Tomàs-PARMO gestionarà el Centre Riudeperes els propers 8 anys. Feliços!".