Pàgines

31/7/13

En contra de prohibir el burca

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 26-7-13:

"El Parlament ha aprovat una proposta instant el govern a prohibir l’ús del burca i el nicab, les dues peces de roba usades per algunes (molt poques) dones musulmanes i que els tapa la cara. Jo no sóc de prohibir. Tampoc el burca i el nicab. Estar en contra de prohibir no vol dir estar-hi a favor, com no s’hi està de les drogues o de la prostitució quan algú està en contra de la seva prohibició. Alguns em diran bonista, en aquell to entre insultant i paternalista amb què t’ho diuen. Prefereixo pecar de bonista que de malista, i abonar l’estigmatització de determinats col·lectius. Si hi ha dones musulmanes que porten burca o nicab contra la seva voluntat s’ha d’actuar contra això, no prohibint-ne l’ús i tancant-les a casa perpètuament. També alguna hora hauríem de parlar de les dones –moltes joves, molt joves!– que vesteixen d’una determinada manera perquè les convencions socials de la nostra impol·luta societat occidental així ho determina. Parlem de minifaldilles, de pantalons curts “arran de figa” –com vaig llegir que en diu una periodista–, de cirurgies estètiques, de dietes, d’anorèxia, de bulímia... De feines on, perquè s’ha de “donar una imatge”, s’obliga les dones a anar amb minifaldilla i escot.

Es camufla l’estigmatització, per renunciar a ajudar la dona musulmana a assolir els seus drets, sota el debat de la seguretat. Les lleis de seguretat ja preveuen que es pugui requerir la identificació d’una persona si aquesta no és possible. No fotem!

Per aprendre sobre el tema, recomano l’entrevista a 'La Directa' a Natalia Andujar, feminista i musulmana, molt aclaridora. O el comunicat de diverses entitats catalanes rebutjant la prohibició del burca. Entre elles, de femenistes com Ca la Dona. I també donar un cop d’ull a com els va on ja han prohibit el burca i el nicab. Moltes dones, moltes sense ni marit que els imposi res, s’han rebel·lat contra la prohibició i l’efecte ha estat el contrari al desitjat. Si no és que precisament el que es busqui sigui l’estigmatització per un grapat de vots".