Pàgines

23/8/14

Empoderament i no assistencialisme


Article publicat a la secció 'A corre-cuita' d'EL 9 NOU del 8-8-2014:

"Tornat de vacances, recupero, de la correspondència de juliol, la carta de comiat de la Guiomar com a tècnica responsable del Pla de Desenvolupament Comunitari del Remei. De comiat de les persones i associacions que han col·laborat amb ella i amb qui ella ha col·laborat en els tres anys que ha durat el Pla. Tres folis plens de sentiment però que també són tota una declaració/lliçó de treball comunitari, d’autogestió des de l’acompanyament –perquè s’hi ha de ser, i la Guiomar hi era– i d’empoderament. Ara, diu l’Ajuntament, el treball continuarà, però d’una manera diferent. És a dir: no continuarà. I això ho dic jo.

No entenc –o potser realment sí– les raons que han portat l’Ajuntament de Vic a no aprofitar el coneixement del terreny on es movia, el capital social i l’experiència de qui portava tots aquests anys treballant-hi, sobretot en un tipus de tasca, la comunitària, on aquest bagatge i coneixement és cabdal.

Un treball, el comunitari, que facilita i optimitza els recursos i incorpora la ciutadania en la presa de decisions. A partir de línies de treball decidides entre totes les persones que assistien als plenaris del Pla Comunitari. Un plenari que era l’espai on es feia la diagnosi i planificació de les actuacions, i el desenvolupament dels projectes. A partir de l’empoderament de les persones, com es va fer al Remei, posem per cas, amb el projecte de dinamització de la pista del Montseny.

Les coses, però, no es fan soles, és molt important la figura de la dinamització, sovint invisible, animant els altres a actuar, però estant al darrere. I promovent des de l’administració processos d’empoderament, perquè són els que portaran a una gestió d’allò públic més responsable. Amb un acompanyament fet des del respecte i la promoció de l’autonomia, en una tasca, la comunitària, que no passa per l’assistencialisme ni crear dependències. Sinó per teixir, teixir xarxa, complicitats, relacions, compromís, des del dia a dia, des d’aquesta presència. I la xarxa es crea fent-la, al costat de la gent, no per normativa.

Gràcies, Guiomar, per ser-hi, i per deixar-te manllevar flaixos i idees de la teva carta, també per aquest escrit".