Pàgines

21/9/13

Tot un món

Article publicat a la secció 'A corre-cuita' d'EL 9 NOU del 19-9-2013:

"Dissabte, 14. Vilatorta Teatre representa a Calldetenes 'El fossar de les moreres'. Sis dies després encara resto consternat que, en la situació actual, amb la necessitat que hi ha de convèncer els indecisos, es representi tan tranquil·lament aquest Pitarra identitari, teatre de l’odi, del ressentiment per davant de la concòrdia. No, amics vilatortins, no és la independència que ens convé, aquesta que nega el perdó d’un pare cap a un fill, d’un fill cap a un pare. El treball actoral i de posada en escena, que una cosa no treu l’altra, bé.

Diumenge, 15. Entrevisten Vila d’Abadal a La Xarxa. És digne d’elogi l’esforç de l’alcalde de Vic per buscar solucions imaginatives a l’atzucac del referèndum –perdó, consulta– de la independència. És ben bé que la fe del convers mou muntanyes. Ara s’ha tret de la màniga donar un significat plebiscitari a les municipals del 2015. I que tots els grups que van firmar el Compromís de Vic (CiU, CUP, ERC, ICV, SI, RCat i la meitat del PSC) s’hi presentin en una sola candidatura. A la pràctica, quasi, un tots contra PxC. El que deia, se li agraeix l’esforç intel·lectual per cercar solucions.

Dimecres, 18. Mèdia.cat denuncia la doble visió del fet migratori a la premsa espanyola –i catalana– en funció de si es parla d’immigrants o emigrants. De l’alegria de com es parla de l’“assalt” dels africans que, més que assaltar, salten la vergonyant tanca que els separa de Ceuta, de l’Europa de somni que per molts acabarà sent d’insomni. I en canvi parlen dels “espanyols expatriats” que arriben un dia sí, l’altre també, a l’Argentina. Com diu Pascual Serrano: Recordeu quan no deixàvem entrar argentins a Espanya? No fa ni tres dies. Doncs 357.000 ciutadans de l’Estat espanyol ja han emigrat a l’Argentina! I molts hi viuen –i hi malviuen– sense papers. El dijous 26 a les 8 en parlarem al restaurant La Cuca de Vic amb en Carles Solà, periodista de TV3, on dirigeix l’espai Tot un món. Parlarem de periodisme i de migracions. I de les trampes del llenguatge. I del periodisme. Hi sou tots convidats".