Pàgines

26/3/12

"Les mullers s'han de sotmetre als marits"

Abdeslam Laaroussi
Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 23-3-2012:

 "Dimecres, 21. Matí. Em pregunto per què l’assassí de Tolosa de Llenguadoc, nascut a França i de pares algerians, se’l qualifica a cada moment de “francès d’origen algerià”, i en canvi, per posar un cas, Zinedine Zidane és, senzillament, un “futbolista francès”.

Tarda. Rebem l’escrit d’acusació de la fiscalia contra l’imam de Terrassa. Ni que sigui per desmentir aquells que voldran usar el seu cas per desprestigiar tot l’islam i, de passada, tota la immigració, cal anar a fons contra aquells que, aprofitant-se del púlpit de la mesquita, qüestionen els drets més elementals, com de la igualtat entre home i dona, que sembla mentida que a hores d’ara encara n’haguem d’estar parlant. Jo no en sóc expert, però l’amic Xavier Rius-Sant, que ho és força més, escriu: “I pels que ara aprofitaran per dir que Islam i democràcia són incompatibles, el Marroc amb la Mudawana o llei de família de 2003, va prohibir aquest tipus de maltractaments i valoracions sobre la dona. L’Alcorà es pot –i s’ha– de reinterpretar”.

Vespre. Recupero un article del 27 de gener de mossèn Jordi Castellet a Osona.com. No parla de pegar a ningú, però no es queda curt en parlar de la dona. I hi cita la Bíblia: “Dones, sotmeteu-vos als vostres marits, tal com tots ens sotmetem al Senyor, perquè el marit és cap de la seva muller, igual que el Crist és cap i salvador de l’Església, que és el seu cos. Per tant, així com l’Església se sotmet a Crist, també les mullers s’han de sotmetre en tot als marits”. Ho reconec, ho he mig tret fora de context, com es fa tot sovint en citar l’Alcorà. L’article, però, no té pèrdua, i és de no fa ni dos mesos. L’imam de Terrassa, si és culpable com sembla, ha de tenir el seu càstig. Sobretot, però, no generalitzem. En tot cas, ajudem-los (a ells i, sobretot, a elles) a avançar en la igualtat."

La imatge d'Abdeslam Laaroussi que il·lustra el post l'he agafada d'aquí, i la de Jordi Castellet, d'aquí.