Pàgines

1/7/12

En contra del periodisme neutral


Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 29-6-2012:

"Dissabte, 23. Primera lectura de platja de la temporada: l’anuari de Mèdia.cat, del grup de periodistes Ramon Barnils, presentat tres dies abans a Vic. En un acte on alguns vam conjurar-nos durant una estona per un periodisme independent i plural, però no neutral. La pretesa neutralitat el que ha acabat sent és un periodisme amable amb el poder, que té molts més ressorts per fer arribar els seus punts de vista que no pas les minories o, fins i tot, l’oposició. La pretesa equidistància ha convertit el periodisme polític i social en l’anomenat periodisme de declaracions. Justificar que el bon periodisme, com pretenia alliçonar-me fa uns dies un regidor vigatà, és aquell que diu l’opinió de l’un i de l’altre, sense entrar a valorar-les, equival a renunciar a una de les característiques bàsiques del periodisme, que és intentar explicar la realitat.

Diumenge, 24. Més sobre el tema en l’entrevista a 'El Punt Avui' a Jaume Barberà, director del 'Singulars' del Canal 33, programa que a força de fer periodisme plural, però també intencional, i en absolut neutral, ha aconseguit superar audiències de TV3 (recomanadíssim recuperar a internet si no la vau veure dimarts l’entrevista que li va fer a la monja Teresa Forcades). “En aquests moments el periodisme ha de ser intencional. I intencional no vol dir que no sigui plural”, diu Barberà. I afegeix: “Si el periodisme, que passa ara per ERO i sous miserables, no és intencional, la societat no ens necessitarà”. Xapó per en Barberà, pel seu programa i per la seva defensa del periodisme. I mentrestant, a 70 quilòmetres de TV3, també intentem donar veu als que altres els neguen, sota risc d’escoltar-nos que estem abduïts (o fascinats) per les forces del mal. No es perdin, per exemple, avui al '7 dies' d’EL 9 TV l’entrevista a Xavi Teis, un economista dels que costa trobar en els grans mitjans."

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs explica com un grupet de militants de la CUP (que fa quatre dies els hi donaves un article al diari perquè eren de vacances a Grècia) es van dedicar el divendres a les 5 de la matinada, beguts, a posar contenidors, jardineres i fins i tot una biga a mig carrer.

Beguts, despertant-nos als veïns del Remei i tocant-nos els pebrots.

Si a ells els hi peten un vidre, tots a plorar. Si ells ens xafen el carrer i ens lleven a les 5 del matí no es comenta enlloc. N'estic fart dels brètols, fart i refart, i els brètols són al partit a qui ara tu fas d'altaveu de forma constant al diari i al twitter. Si s'han de dir coses es diuen totes, i si els nens aquests surten a fer el brètol i a molestar i emprenyar la ciutat també volem que es comenti a alguna banda, actituds com les d'aquests brètols convencen a molta gent de votar PxC a les municipals.

Queda dit.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Benvolgut Anònim: i com ho saps que eren de la CUP? Que en duien algun signe extern que els identificava? Que els coneixes personalment i saps que són de la CUP? O potser acabem identificat joves radicals -i alguns d'ells maleducats- ja directament amb l'esquerra independentista? Jo només pregunto, ja ho veus.

Anònim ha dit...

Els conec en persona, a Vic no costa gaire. Són els que van a les parades o que fan d'interventors el dia de les eleccions. Els mateixos.

Avui he parlat amb el guàrdia urbà del barri i m'ha dit que van quedar ben gravadets, n'hi ha un que es veu com posa una biga al mig del carrer. I si passava algun motorista? Doncs hauria tingut un accident per cortesia d'uns cupaires beguts, ja ho veus.

Cada dia més gent n'estem farts de veure riure les gracietes a algú que no dubta a trinxar coses del meu carrer i que NO ES PUGUI DIR QUI SÓN perquè resulta que són els bons i els que cal cuidar perquè et donen titulars contra l'alcalde que no pots veure.

Alguns confonen ser d'esquerres amb ser un brètol, no fotem.

Anònim ha dit...

A més, qui s'hauria de preocupar és la dita "esquerra independentista" d'evitar que gent significada en les seves coses es dediqui a fer el maleducat pels carrers de la ciutat. I si passa, passa, i esperem que els nostres mitjans locals com a mínim ho expliquin.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Anònim, abans d'entrar en matèria: veig que em coneixes bé, i segurament ens coneixem personalment, per això no m'agrada parlar amb algú que no dóna la cara. Ja ho he escrit moltes altres vegades.

De tota manera, tranquil, que si hi ha notícia, s'explicarà, això sí, contratant-la i dient el que realment sembla que va passar, no el que a alguns els agradaria, com el que ha portat el tema al ple de Vic d'avui.

D'on treus que no puc veure l'alcalde? Sisplau... si no hi deu haver periodista al món (o com a molt, un parell més), que hagi escrit tants articles elogiosos d'algunes de les seves polítiques. Als escrits d'aquest bloc em remeto.

I sí, a l'esquerra independentista hi deu haver brètols, que ho són independentment de si pertanyen a l'esquerra independentista, a la dreta independentista, a l'esquerra dependentista o a la dreta dependentista. Això d'anar posant etiquetes polítiques a cada brètol, què vols que t'hi digui... En fi... N'anem parlant, si vols, però m'agradaria més fer-ho sabent cadascú qui és. Tu ja saps qui sóc jo. Gràcies per opinar al bloc, de tota manera.

Anònim ha dit...

No ens coneixem personalment, i fins fa quatre dies no sabia gaire bé com va això de internet, poc a poc. Només et "conec" com es coneix algú que és segueix a la premsa, i de seguir-te he acabat pensant que no et mires a tothom amb els mateixos ulls. Quan et vegi pel barri ja miraré de poder parlar una estona sense haver d'estar darrera d'un teclat d'ordinador.

La veritat és que parlar com a anònim queda malament, aquí tens tota la raó.

Mira, Josep: a mi em sap greu que molta gent acabi votant el polític més impresentable de Catalunya perquè, per exemple, estan emprenyats perquè un dia a les 5 del matí es desperten i quan surten al balcó veuen els nanos que tots identifiquem amb la CUP fotent merder pel carrer. Com ja t'he explicat el de la guàrdia urbana m'ha dit que van acabar gravats per alguna càmara...

No és que posi etiquetes als brètols. Simplement t'explico el que vaig veure un dia concret per part d'una gent molt concreta. I si els d'un partit es molesten perquè se'ls hi retreu el que fa la seva gent, que vigilin una mica més el que fa la seva gent: al final els perjudicats són ells perquè és difícil que el comú dels vigatans miri més enllà d'allò que el preocupa al seu entorn més proper.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

D'acord, d'acord. I sí que em miro tothom amb els mateixos ulls. A priori, és clar. I així com en alguns casos he estat el primer a elogiar algunes polítiques de l'alcalde, ara en sóc més crític respecte algunes qüestions. Com ell deu ser crítica amb la manera d'enfocar les informacions i articles d'opinió. I sí, de brètols n'hi deu haver a cada casa, però en aquest cas veig que s'assenyala molt ràpidament una formació, quan en altres casos no m'imagino algú parlant de brètols (o delinqüents de coll blanc, que en alguns casos encara és pitjor), de tal o tal partit, perquè hi simpatitzen.