"Dijous, 8. M’arriben els documents de l’Assemblea pels Drets Socials d’Osona sobre la vaga general de dimecres. Em fixo en el full que fa referència a la vaga de consum, interessat com estic últimament en els símptomes que assenyalen que, més enllà de la societat competitiva i egoista que hem anat forjant les últimes dècades, una altra societat més cooperativa i solidària és possible.
La vaga de consum va més enllà del concepte clàssic d’obrerisme clàssic i a la cultura de vaga general que aquells que la volen combatre il·lustren amb el clàssic piquet a les portes de l’empresa. Apel·la no només als assalariats, sinó també a estudiants, aturats, autònoms, empresaris i pensionistes. Com diu aquell, entre totes, tot. I algun dia guanyarem. La bona gent, la que dimecres posarà el seu granet de sorra no posant la rentadora ni el rentaplats perquè l’estadística de consum elèctric sigui més baixa que mai. La bona gent que potser no s’ha adherit mai a cap vaga però que s’estarà d’anar a comprar i que si ho fa l’endemà, ho farà en un comerç de proximitat o que incentivi el consum responsable, solidari o dels anomenats productes de quilòmetre zero. La bona gent que de ben segur deixarà la targeta de crèdit a casa i que no en farà ús en tot dimecres. Ni cap altre servei bancari. La bona gent que s’assegurarà de posar benzina al cotxe dimarts perquè, ni que sigui simbòlicament, la gasolinera també pugui parar de rajar dimecres. La bona gent que s’estalviarà de fer ús de cap servei de l’administració i que si té una cita prèvia concertada intentarà anul·lar-la. El 14-N hauria de poder ser també un dia de vaga de consum. I més enllà de deixar de consumir béns i serveis durant 24 hores, reflexionar sobre les nostres formes de consum la resta de l’any. Una altra societat, sí, és possible."
El text del manifest de l'Assemblea pels Drets Socials d'Osona sobre la vaga de consum és aquest:
"La jornada de vaga general del 14-N també ha de ser un dia de vaga de consum al qual, a part de les treballadores i treballadors a compte d’altri, també permet adherir-s’hi a estudiants, aturats, treballadors autònoms, empresaris o pensionistes.
La vaga de consum consisteix en deixar de consumir béns i serveis, o fer-ho només en la mesura que sigui totalment imprescindible, al llarg de tota la jornada de vaga. L’èxit d’una jornada de vaga general no només es mesura pel nombre de persones que no han assistit a la feina, sinó també per altres ítems com la disminució del consum elèctric o de determinats serveis.
El 14-N ha de ser una vaga laboral i social, però també de consum per fer visible la nostra oposició a les polítiques econòmiques actuals.
Per fer una vaga de consum, per exemple, es poden dur a terme les següents accions:
● No comprar res en tot el dia ni consumir en bars i restaurants.
● Disminuir el màxim el consum elèctric, d’aigua, gas o telèfon, fent-ne ús només en allò que sigui imprescindible. No posant la rentadora ni el rentaplats, per exemple.
● No fer ús de la targeta de crèdit ni de cap altre servei bancari.
● No repostar combustible als vehicles. Assegurar-se de fer-ho el dia abans, si fa falta. Primar els desplaçaments a peu o amb bicicleta.
● No fer ús de cap servei de l’administració i si se’n tenia alguna, cancel·lar les cites per un altre dia, excepte en els casos de serveis sanitaris urgents.
● No assistir a classes, tant de formació reglada com no reglada.
Més enllà de deixar de consumir béns i serveis durant 24 hores, també seria interessant fer amb motiu de la vaga de consum una reflexió entorn a les nostres formes de consumir la resta de l’any.
I des de l’Assemblea pels Drets Socials d’Osona us animem a comprar sempre preferentment en aquells comerços de proximitat o que incentivin el consum responsable, solidari o dels anomenats productes de proximitat o de km. 0. També en aquells comerços que el 14-N se solidaritzin amb els seus treballadors i segueixin la vaga general."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada