Pàgines

28/2/14

Democràcia, justícia i la 'democràcia iogurt'

Presentació del Multireferèndum a Can Batlló
Article publicat a la secció 'A corre-cuita' d'EL 9 NOU del 21-2-2014:

"Divendres. De bon matí, llegint a Vilaweb l’entrevista d’en Roger Cassany al jutge Daniel Bartomeus, un dels 33 magistrats que firmen el manifest a favor del referèndum per la independència. La del titular, una bona declaració de principis: “Ja n’hi ha prou de dir que el referèndum és il·legal”. Recordo el jutge Bartomeus del seu pas per Osona, com a titular del jutjat penal de Manresa, a mitjans dels noranta. Entre altres sentències, hi va dictar les primeres absolucions d’insubmisos. Ho feia adduint, entre altres coses, que no fent la mili causaven un mal inferior a la societat que si la feien. I qüestionant la prestació social substitutòria perquè participava de la idea d’obligació militar. Vint anys després, el jutge Bartomeus continua evidenciant que democràcia i justícia són –haurien de ser– sinònims.

Dissabte. A la nau Ivanow de la Sagrera, moderant el debat obert de la jornada sobre “Democràcia directa, més enllà de la delegació de poder i de la lògica de representació”. Hi presentem el Multireferèndum, la iniciativa autogestionada des dels moviments socials que aquest maig permetrà votar a Catalunya sobre cultius i aliments transgènics, dret a referèndum vinculant per a les ILP, deute il·legítim i control democràtic i directe de l’energia. D’entre tot el que es va dir en la jornada, em quedo amb la idea de “democràcia iogurt”. Com aquells productes que no se’n pot dir iogurt, però sí “iogurt pasteuritzat després de la fermentació”. I que la propagada li’n continua dient iogurt. Talment com a la democràcia pervertida de les mal dites democràcies occidentals.

Dimecres. Presentant l’acte d’El Lluçanès és Comarca a Vic. I Jesús Burgueño citant un clàssic, Lluís Casassas: “Si el Lluçanès no és una comarca, ja em direu què és una comarca”. Doncs això".